fbpx

Orta Doğu 2023 E Ticaret Trendleri

On line alışveriş yapan kadın görseli

Orta Doğu 2023 e ticaret trendleri nasıl gelişecek. 2026’ya kadar beklentiler nedir? Bu yazımızda bunu incelemeye çalıştık.

Pandemi sonrası 2022’de, Mena Bölgesi olarak adlandırılan Ortadoğu, Körfez ülkeleri ve Kuzey Afrika’da, e-ticaret sitesi satışları 48,6 milyar dolara ulaştı. Bu durum, bölgede çevrimiçi alışverişe yönelik tutumda büyük bir değişikliğe neden oldu. 

Orta Doğu’yu da kapsayan Mena Bölgesinin e-ticarete uyum sağlaması çok kolay olmadı. Geleneksel alışveriş yöntemleri, ağırlığını devam ettiriyordu. Ancak pandemi dönemi önemli bir değişime neden oldu. Artık, bölgede e-ticaret firmaları için büyük fırsatlar olduğu görülüyor.

2016’da Orta Doğu’daki işletmelerin yalnızca yüzde 15’i çevrimiçi ticaret sitesine sahipti ve çevrimiçi alışverişlerin yüzde 90’ı yurt dışından yapılıyordu. 

Peki şimdi bu bölgede online alışveriş kanalları, geleneksel fiziksel alışverişin yerini alabilecek mi? Öyleyse bu kesinlikle kültürel zihniyette derin bir değişiklik gerektirecektir.

Koronavirüs, bu yolda itici güç oldu. Ortadoğu ve Körfezdeki firmalar, çevrimiçi alışverişi daha kolay hale getirmek zorunda kaldı. Bölgedeki e-ticaret satışları, 2018’de 26,9 milyar dolar seviyesindeyken, 2022’de 48,6 milyar dolara ulaştığı görülüyor. 

Körfez Ülkelerinde E Ticarete Bakış

Tablet ile on line alışveriş

Birleşik Arap Emirlikleri(BAE) özelinde, e-ticaret pazarının 2026 yılına kadar 9,2 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor.

Dubai Ticaret Odası, e ticaret satışlarının, 2026 yılına kadar toplam perakende satışların yüzde 12,6’sını oluşturabileceğini ifade ediyor.

E-ticaret işlemlerinin çoğu, akıllı telefonlar ve tabletler gibi mobil cihazlar ile gerçekleşiyor.

Çevrimiçi perakendeciler tarafından sunulan sadakat programlarının, BAE’de çevrimiçi alışverişe yönelik talebi daha da arttırdığı belirlenmiş.

Yerel Web Siteleri ve BAE’de E Ticaret

2022 de Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) online alışveriş yapanlar, yüzde 73 ile yerel perakende web sitelerini, yüzde 27 ile yabancı web sitelerini tercih etmiş görünüyor.

2022-2026 yılları arasında ise; yabancı e-ticaret platformlarının pazar paylarını yüzde 34 artıracağı tahmin ediliyor.

Dubai ticaret odasının raporunda, BAE’de e ticaret sektöründeki büyüme ivmesinin; artan talep ve istikrarlı yatırım akışlarıyla desteklenerek devam edeceği de belirtiliyor.

Kahire, Afrika’nın Teknoloji Merkezi

Online alışveriş yapan Orta Doğu'lu erkek görseli

Pandemi, e-ticaretin benimsenmesi için ihtiyaç duyduğu itici gücü, Mısır’da da sağladı.

Pek çok yatırım fonu, ülkedeki girişimlere fon sağlıyor. Mısır Yönetimi, girişimler için uygun bir ortam yaratma çalışmalarına devam ediyor.

Afrika teknoloji girişimlerinin neredeyse yüzde 20’si Mısır’da ve büyük çoğunluğu da 10 milyonu aşan nüfusu ile başkent Kahire’de bulunuyor. Mısır, Afrika’nın teknoloji merkezi ve Kahire onun kalbi konumunda.

Afrika ve Batı Asya sınırındaki coğrafi konumu ve iç pazardaki fırsatları, Mısır’a; Körfez şirketleri ile Afrika şirketleri arasında mükemmel köprü olma fırsatı sağlıyor.

Körfez ülkelerinde yerleşik şirketler önce Mısır’a açılıyor, sonra Afrika pazarına giriyor. Aynı şekilde, Afrika şirketleri de körfez ülkeleri pazarına Mısır üzerinden açılıyor.

Orta Doğu, Körfez ve Kuzey Afrika; E Ticaretin Genel Görünüşü

elektronik alışveriş sepeti

Pandemi tüm dünyada insanları, çevrimiçi alışveriş deneyimine yöneltti ve benimsemeye teşvik ederek, küresel e-ticarette büyük bir artışı getirdi.

Peki Ortadoğu, Körfez ve Kuzey Afrika’yı içine alan MENA (Middle East and North Africa)’da durum nasıl görünüyor?

Bölgede en büyük üç e-ticaret pazarı BAE, Suudi Arabistan ve İsrail. Bu üç ülke, bölgedeki toplam e-ticaretin yüzde 70’inden fazlasını oluşturuyor.

Büyük ölçüde akıllı telefonlarından alışveriş yapan bölgedeki çevrimiçi tüketiciler, birinci sırada elektronik ürünleri satın alıyor. 

En çok alışveriş yapılan ürünler kategorisinde giyim ve ayakkabı ikinci sırada.

MENA’da 2023 e ticaret pazarındaki büyüme, küresel olarak en güçlü büyüme olmasına rağmen, genel perakendenin içinde % 6 ile hala küresel ortalamanın altında. 

Sektör daha fazla genişlemeye hazır. 

2026’ya kadar, en hızlı büyüyen segmentlerin yiyecek-içecek ve tüketici sağlığı olacağı tahmin ediliyor.

Özellikle BAE’ye bakıldığında, e-ticaret pazarı iki yılda ikiye katlanarak 2021’de 5 milyar dolara ulaştı ve 2025’te 8 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Yine tüketici elektroniği, giyim ve ayakkabı, çevrimiçi satın almalar için en büyük segmentler.

MENA bölgesindeki en yüksek çevrimiçi yemek siparişleri, BAE sakinleri tarafından gerçekleşiyor. 

Gelişmekte olan pazarlarda 22 ABD doları, gelişmiş  e-ticaret pazarlarında 76 ABD doları olan ortalama işlem boyutu, MENA’da 2019-20’de 122 ABD doları olarak gerçekleşmiş.

MENA bölgesi genelinde, 2021’de kişi başına e-ticaret harcamasında;

İsrail (1.344 $),

BAE (553 $)

Kuveyt (257 $) olarak sıralanıyor.

Bu ülkeler, yüksek gelir seviyeleri ve internet erişimi ile dikkat çeken ülkeler.

Mena Bölgesinde e ticarette fırsatlar ve büyüme; daha yüksek internet hızları, daha iyi bağlantı sağlayan telekom altyapısına yatırımlar ve çevrimiçi ödemeleri düzenleyen yönetici çevrelerdeki iyileştirmeler ile sürekli destekleniyor.

Orta Doğu 2023 E Ticaret Trendleri, Sonrası İçin Yaklaşımlar

Kasım’22 de Riyad’da gerçekleşen Seamless Suudi Arabistan konferansında,2023 ve sonrası için bölgedeki e ticarette öne çıkan eğilimler şu şekilde.

Amazon’a Karşı

Amazon, bölgeden bağımsız olarak tüm perakendeciler için bir tehdit. Orta Doğu’daki varlığı ise kesinlikle artırmış görünüyor.

Bazı müşteriler etik nedenlerle Amazon’dan alışveriş yapmıyor. Kimileri ise daha çevreci, daha farklı, organik veya daha iyi kaynaklı ürünler istiyor. Birçok tüketici de daha kişisel ve tercihlerine göre uyarlanmış bir deneyim istiyor.

Bu beklenti ve talep, amazon’a karşı, yerli veya yabancı diğer e ticaret perakendecileri tarafından değerlendirilebilir.

İleri Düzeyde Kişiselleştirme

Arap dilinde kişiselleştirilmiş bir web site görseli

Orta Doğu e ticaret yapan bir siteniz varsa, müşteri deneyimini en iyi yaşatacak şekilde uyarlamış olmalısınız. Orta Doğu’da Arapça siteye sahip olmak, hayati öneme sahip. Ayrıca Arapça içerikler ve içeriğe dayalı reklamlar da kişiselleştirilmelidir.

E-ticarette başarı hedefleyen herhangi bir organizasyonun, olağan ile yetinmeden, ileri seviyede, müşteriye dost kişiselleştirmeyi benimsemesi gerekir. (geliştirilmiş özellikler sunmak, müşteriyle tercih ettikleri ortam aracılığıyla konuşmak, müşteriye özel bireysel fiyatlar veya indirimler sunmak gibi)

Bu ölçekte kişiselleştirmeyi sağlamak için “şekillendirilebilir ticaret” esastır. Bunun anlamı, ileri derece özelleştirilmiş kişiselleştirme için; en iyi çözümleri seçerek, bir teknoloji sistemi oluşturmak demektir.

Şekillendirilebilir ticaret, B2B ve B2C ticarette kişiselleştirmenin temelidir.

E Ticaret’te B2B Yükseliyor

B2B e-ticaretin Orta Doğu’daki yükselişinde kişiselleştirme önemli bir faktör. Zira B2B firmaları, iş yapma biçimlerini güçlendirmek ve ek gelir akışları eklemek için giderek daha fazla e-ticarete yöneliyor.

B2B e-ticaret, doğası gereği B2C eşdeğerinden daha karmaşıktır. 

  • B2C’de olduğu gibi birkaç gün sonra gelen bir ürünü satın almak söz konusu değil. 
  • Standart bir fiyatlandırma yoktur. 
  • Müşteriler, toplu (ve bir dizi başka değişken) sipariş verebilmeyi ve fiyatta indirim için pazarlık yapabilmeyi bekler.

Son söz olarak; ister B2B, ister B2C ticaret olsun, MENA Bölgesi e ticaret fırsatları için hazır ve girişimcileri bekliyor.

Bilgi Paylaşınca Değerlidir