fbpx

Kendi İşimin Patronu Olmak

Kendi işimin patronu olmak istiyorum diyenler gün geçtikçe artıyor. Çalışmak, yaşamı devam ettirebilmek için para kazanmak hayatın gerçeği. Eğitimini aldığımız, ilgi duyduğumuz bir işte profesyonel çalışan olmak veya kendi işimizi kurarak yolumuza devam etmek seçenekler arasında. Son 20 yıllık süreçte dünya, büyük hızla dijitalleşti. 2020 itibarıyla gündeme gelen pandemi sürecinde ise dijitalleşme, öngörülenden çok daha hızlı yol kat etti. Yaşam şeklimiz başta olmak üzere, tüketim, alışveriş vb davranışlarımızda da köklü değişimler meydana geldi. Bugün artık iki sene öncesine göre pek çoğumuz hayata daha farklı bakıyoruz. Yaşam alışkanlıklarımız, alışveriş eğilimlerimiz artık çok daha farklı.

Neden Kendi İşimi Kurmalıyım?

Para kazanma yöntemleri de dijitalleşirken, kazandığımız paranın değeri, alışverişlerimizin gerekliliği vb pek çok şeyi eskisine göre daha çok sorguluyoruz. Şehirlerde çalışma yaşamı da yeni düzene hızla uyum sağladı. Pek çoğumuz çalışma hayatını ev ortamına taşıdı. Bir süre daha evden çalışma devam edecek görünüyor. Evden çalışma sistemi, büyük şehirden uzaklaşabilme imkanını da sağladı. Yaşamı kalıcı olarak sahil kasabalarına, küçük yerleşim noktalarına taşıyan pek çok insan var.


Yine doğaya dönerek tarımla, hayvancılıkla, üretimle yeni yaşam kurmak isteyen, kendi işimin patronu olmak istiyorum diyen pek çok genç insan var. Eğitimli insanların, girişimcilik ruhuyla kendilerine, yaşadıkları çevreye ve ülkeye değerli katkıları olacağı kesin. Planlı üretim yapacak, yerinde değerlendirecek ve nihayetinde ürettiğini satacak küçük ve orta ölçekli organizasyonları oluşturmak bu jenerasyonda başarılabilir umarız.

Aile İşi ve Girişimcilik

Dünyada, özellikle Avrupa da birkaç nesildir devam eden butik aile işletmeleri daima ilgi çekici olmuştur. Gelişen ve değişen dünyanın imkanlarını, özünü bozmayacak kadar işine dahil ederek, nesiller boyu aynı yöntemle faaliyet gösteren pastaneler, lokantalar, şarap, peynir üreticileri, dondurmacılar, el işçiliği ile giysi, ayakkabı üretenler ve daha pek çoğu… Emeğin işlerine kattığı artı değeri doğru fiyatlandırarak, üretim kalitesini ve işlerine tutkularını koruyarak günümüze dek gelebilmişler.


Ülkemize baktığımızda girişimcilik örneği çok olsa da, bu şekilde nesiller boyu devam eden işletme sayısının çok fazla olmadığını görüyoruz. Aldıkları eğitimle viraj değiştiren genç aile üyeleri, aile işlerini devam ettirme konusunda aynı tutkuyu paylaşmıyor genellikle. Kendi işimi kurmak istiyorum diyenler köyüne kasabasına dönmüyor. Halbuki oradaki üretimin devam etmesi, yaşamın gelişmesi için o insanlara ihtiyaç var.

Dünyada eğitim ve gelir düzeyi yüksek ülkeler arasında yer alan İsviçre Hollanda gibi ülkelerde aldıkları eğitim sonrası, kırsaldaki yaşamlarına çiftçi olarak devam edenler, gündüz hekim, mesai bitimi mandıra sahibi olarak bizzat aile işleriyle ilgilenenler var.


Sözün bizi getirdiği nokta, girişimci olmak, eğitimimizi geleneksel tecrübelerle birleştirerek küçük-orta-büyük işletmelere dönüştürmeye çalışmak ve bu çabayı nesiller boyu sürdürülebilir bir iş haline getirmek isteyenler için önümüzde bir fırsat var. Pandemi kısıtlamalar kadar, farkındalıklar ve yeni yaklaşımlar, kendi işimin patronu olmak istiyorum diyenler için bir dönüm noktası oldu.

İşinizi Dijital Ortamda Büyütün

kendi işimin patronu olmak dijital dünyada çok kolay

Kendi işimi kurmak istiyorum diyerek yola çıkanlar, genellikle kısa zamanda işi büyütmeyi, daha çok gelir elde edecek düzeye getirmeyi hayal ederler. Hayal etmek güzeldir. Umut verir, ilham verir. Başarma tutkusuyla birleşince de çoğu zaman hedeflenen düzeye ulaşılır. Bu noktada öncelikle dikkat edilmesi gereken, işinizi getirdiğiniz düzeyde korumak olmalıdır. Elbette gelinen nokta yeterli görülmeyebilir, daha ilerisi daha yüksek başarılar hedeflenebilir. Bu durumda, hızla gelişen ve büyüyen işinize göz kulak olacak, aynı başarıyı devam ettirebilecek kapasitede ve çalışma azminde olan çalışanlarla kadronuzu genişletmelisiniz. Başarma arzunuz ve azminizin sizi getirdiği nokta bireysel çabanızla sürdürülebilir olmayabilir. Belli büyüklüğe ulaşan işletmeler, yavaş yavaş kurumsal bakış açısına da geçiş yapmalıdır.

Eğer bir işiniz varsa veya kurmak istiyorsanız, büyümek geliştirmek için dijital dünyadan yararlanmak istiyorsanız, Pavos Dijital’i arayın. Sizi dinleyelim. Dijital dünyada yol haritanızı birlikte oluşturalım.

Kendi işimin patronu olmak, çalışma hayatımı kendim düzenlemek istiyorum diyorsanız değişimin tam zamanı…

Bilgi Paylaşınca Değerlidir