fbpx

MERAK ETTİKLERİNİZ

Sıkça Sorulan Sorular

Yapılan araştırmalara göre, 2021 yılından itibaren dijital dünyada yer almayan firmaların gelecekte çok zorlu bir dönem bekliyor. 2020 yılında yaşanan pandemi süreci, dijital dünyaya yabancı olanların bile uyum sağlamasına neden oldu ve kullanımı gün geçtikçe yükselmeye başladı. 

  • Markanın adını duyurmak, satışları arttırmak
  • Personel ve kira vb giderleri en aza indirmek
  • Geniş kitlelerle buluşmak
  • Yatırım için daha fazla finansman imkanı sağlamak
  • Yüksek dönüşüm elde etmek
  • Yeni nesil tüketici beklentilerini anlamak
  • Müşteriler / takipçilerle uygun iletişim kurmak
  • Yüksek rekabet ortamında avantajlı olmak
  • Olası krizlere önceden hazırlık yaparak kaybı minimuma indirmek 

gibi çok sayıda avantaj sunan dijital dünya, toplumun her kesimi tarafından hızla benimsendi ve gelecekte hayatımızın ayrılmaz bir parçası olduğu kesinleşti. Tüm bu nedenler, dijital dünyada yer almanın bir tercih değil, zorunluluk olduğunu gösteriyor

İster Sosyal Medya ister Google Reklamları olsun, reklamverenin bütçesine göre kampanya yapması mümkün. Reklam maliyetini düşürerek, en yüksek dönüşümü almak için profesyonel kampanya yönetimi, gerekli entegrasyonlar ve analiz araçları ile takip yapmak gerekiyor. Bu sayede, ekonomik ve karlı pazarlama kampanyalarıyla mükemmel sonuçlar alınıyor.

Bütçe planlaması, öngörülen amaca uygun şekilde, hedef kitle, rakip analizi, sektörel veriler ışığında profesyonel ajans aracılığı ile planlanmalıdır. Dijital dünyanın hızla değişen dinamikleri nedeniyle, klasik reklam yaklaşımının değeri kalmamıştır.

Markanın imajına, amacına ve hedef kitlesine bağlı olarak dijital pazarlama kanalı seçilmelidir. Bu kimi zaman sadece bir kanal olurken, kimi stratejilerde bir çok kanal üzerinden yürütülür.

Hayır! Markanın imajına, ruhuna ve amacına uygun, kampanya hedefine paralel, hedef kitlesine seslenen platformlarda yer alınması gerekir. Fazlası gereksiz zaman ve para kaybıdır.

Hedef Kitlenin çatısı, markanın, ürünün veya hizmetin özelliklerine göre şekillendirilir. Pazarlama ve reklam evresindeyse, yapay zeka aracılığıyla detaylandırılır, kampanyanın formatına göre çeşitli gruplara ayrılır.

Ajans çalışanlarının, gerekli sertifika ve eğitimleri almış olması gerekir. Öte yandan, dijital dünyanın merkezinin Amerika olması nedeniyle, uluslararası dünyayı takip eden vizyonda bir ekiple çalışılmalıdır. Google’ın Türkçe’ye çevirisi halihazırda dünyayı günü gününe takip etmeye yeterli değildir. Ajansın şeffalığı, analiz ve raporları müşterisiyle paylaşması, fiyatlandırma konusunda net olması da dikkate alınması gereken kriterlerin başında gelir.

Evet ve hatta gereklidir. Ajans tarafından adınıza yürütülen tüm kampanyaları, size verilecek bir tanımlama ile, Google veya Sosyal medya panellerinizden takip etmeniz sağlıklıdır. Bu şekilde, eş zamanlı olarak kampanyalarınızın durumu hakkında bilgi sahibi olursunuz.

Google Analytics vb analiz araçları için, gerekli eğitimleri alarak ortalama 1 sene sonunda, analizleri sağlıklı bir şekilde yorumlama seviyesine gelebilirsiniz. Ancak hatırlatalım, bu tip eğitimler, detaylı bir çalışma ve uzun saatler gerektirir.

Kesinlikle Evet! Raporlar, size hem güncel durumu özetlerken, aynı zamanda, gelecekteki stratejinizi çizmeniz için gereklidir. Raporlar, sağladıkları verilerle, bütçe, hedef kitle tanımlaması, reklam platformu, kampanya türü vb tüm konularda bilgi verir.

Yeni kurulan firmalar veya dijital dünyaya yeni adım atan firmaların, marka imajını doğru belirlemeleri, gelecekte rakiplerinin önünde ciddi bir avantaj yaratır. Ciddi ve detaylı bir çalışma gerektiren marka imajı için, profesyonel ajans yardımı almak çok önemlidir.

Bugünün dünyasında güçlü marka imajı olmayan firma veya kişinin uzun soluklu var olması mümkün değil. Günümüz insanı ‘sadece fiyat odaklı’ düşünce yapısını kabul etmiyor. Kullanıcılar alışverişlerinde, takip ettikleri hesaplarda, önceliği markanın sembolize ettiklerine ve kendilerine hissettirdiklerine veriyor. Bu öncelik, karar verme mekanizmasının tetikleyicisi. Bu noktadan bakıldığında marka imajının, getiriyi direkt tetikleyen unsurlardan biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Evet! Hem de çok önemli. Hedef kitleye uygun zamanlarda, özel günlerde, düzenli aralıklara paylaşım yapmak sosyal medya yönetiminin vazgeçilmez bir öğesidir. Düzenli paylaşım yapılmayan hesaplar hem arama motorlarınca ciddi firma olarak algılanmaz hem de takipçilerin ilgi alanından uzaklaşır.

Hergün binlerce girişi olan sosyal medyada farkedilmenin anahtarlarından biri dikkati çekmektir. Bu kimi zaman bir sloganla, kimi zaman bir promosyonla ama en çok, etkisi yüksek ilgi çekici görsellerle mümkündür. Kullanıcı, sıradan, modası geçmiş, basit, albenisi olmayan görsel girişleri bir çırpıda atlar. Bu yüzden evet orijinal ve özgün görsel, başarılı bir sosyal medya yönetimi için önemlidir.

Reklamların geri dönüşümü, amaç, doğru entegrasyon ve bütçeye bağlı olarak değişim gösterir. Reklamların faydalarını görmek için net bir zaman vermek bu anlamda mümkün değildir. Örneğin gayrimenkul satışındaki reklam dönüşümü, çorba tanıtımı için olan bir dönüşümle farklılık gösterecektir. Öte yandan, güncel verileri takip ederek, verilen reklamın etkisini ölçmek ve gerekli iyileştirmeleri yapmak mümkündür.

Evet alabilirsiniz ama NE ZAMAN ?! Reklam vermeden Google’da yer almanın yolu, hem web sitesinin, hem de güncel blog yazılarının SEO (arama motoru optimizasyonu) kurallarına bağlı olarak yazılarak uzun bir süre ve detaylı çalışmadan geçer. Seo çalışmalarının mükemmel yapılmasına rağmen, reklam vermeden Google’da yer almanın garantisi yoktur. Ancak reklam verme aşamasında da sitenin SEO’sunun yapılmış olması büyük bir artı olacaktır. Çünkü, Google’ın SEO vasıtasıyla, sitenize tanımlayacağı kalite puanı, reklam giderlerinizi düşürecektir.

Günümüz dünyasında, web sitesi hem kurumların hem de kişilerin vazgeçilmezidir.

  • Düzgün bir internet sitesi, müşterilerinize ve takipçilerinize güven verir.
  • Firmanız, ürünleriniz hakkında en ekonomik tanıtım imkanı sunar
  • Günümüzde bir çok marka, fiziksel mağazalarını kapatarak, online alışverişe yönelmiştir.
  • Doğru tasarlanmış bir site üzerinden, pasif kazanç sağlamak mümkündür.
  • İnternet siteniz üzerinden müşterilerinizle olan ilişkilerinizi takip edebilirsiniz
  • İnternet üzerinden satışlarınızı kontrol edebilir, çeşitli satış, pazarlama vb stratejilerini gerçek veriler üzerinden çizebilirsiniz.
  • Hızlı
  • Kullanıcı dostu
  • Arama motoru optimizasyonu yapılmış
  • Güvenli
  • Mobil uyumlu

Yavaş siteler, müşteriler tarafından hızla terkedilir. Kullanıcı, sitede gezinirken, aradığını rahatlıkla bulmak ister. Hem görsel hem de yazınsal çok karışık siteler tercih edilmez. Güvenlik sertifikası; ürün satmıyor bile olsanız gerekliliktir. Google’ın algoritmaları, güvenlik sertifikası olmayan siteleri açmakta sıkıntı yaratır. Web siteniz kesinlikle mobil uyumlu olmalıdır. Kullanıcıların %90’nından fazlası mobil cihazlar üzerinden giriş yapar. Üyelik şartları, varsa iade /iptal koşulları, firmanızın iletişim detayları, çerez kullanımları, KVKK bildirimleri vb bilgilerin mutlak yer alması gerekir.

Bu sorunun cevabı nasıl bir site istediğinize bağlıdır. Web sitesi ister kişiler, ister firmalar için, insanların hakkınızda fikir edindikleri ilk yerdir. Bu noktadan baktığımızda güzel ve doğru tasarlanmış bir site gerekmektedir.
Basit, entegrasyon gerektirmeyen siteleri yapmak kolay gözükse de, doğru ve işlevsel bir site kurmak, bahsedilği kadar kolay değildir. Web siteleri, kişi veya marka imajı nedeniyle sık sık değiştirilmez. Tüm entegrasyonları yapılmış, doğru yazılımlarla, teknik çalışmaların yapıldığı, arama motoru optimizasyonu yapılmış bir siteyi tasarlamak ve hayata geçirmek belirli bir teknik bilgi gerektirir. Aynı zamanda uzun ve detaylı bir süreçtir. Bu nedenle, eğer web sitenizin işlevsel, geri dönüşümü yüksek, her bakımda kullanıcıyı ve Google’ı mutlu edecek bir site olmasını istiyorsanız ve teknik bilginiz yoksa HAYIR kendiniz yapamazsınız.

Web sitesini insana benzetebiliriz. Temel ihtiyaçları giderilmek suretiyle yaşamaya devam edebilir ama ne kadar kaliteli bir hayatı olacağı, nelerle beslendiğiyle ilgilidir. Web sitesine, basit girişleri yapmak, kısa bir eğitim sonrası mümkün olmakla birlikte, sitenin düzenli bir şekilde takip edilmesi, güncellenmesi ve gerekli iyileştirilmelerin yapılması gerekmektedir. Bu perspektiften baktığımızda basit girişleri, site sahibi kendisi yapabilir ama sitenin sağlıklı işlemesi için mutlaka profesyonel destek alınmalıdır.

Blog 2 farklı şekilde gereklidir. İlki, müşterilerinizle paylaşacağınız bilgiler aracılığıyla iletişim kurmak ve müşteri sadakatini geliştirmek. Diğeri, Google’ın sitenizi, konunuzda uzman olarak kabul etmesi. Bu durum, sürece bağlı olmakla birlikte, güncel yazılarla beslenen blog sayfaları uzun vadede, web sitenizin güncel ve yararlı olduğunu ispat eder niteliktedir.

 

Otomatik çeviri, güncel hayatta çok yararlı olmasına rağmen, Türkçe’den yapılan çevirilerin kalitesi “şimdilik” istenilen seviyede değil. Eğer, firmanın / kişinin yurtdışı pazarı büyükse, bu noktada, otomatik çeviri yerine, sitenin orijinal dilde hazırlanması, markaya büyük katkı sağlayacaktır. Ayrıca Arapça gibi sağdan sola, farklı yazı özelliklerindeki siteler için, sitenin teknik anlamda yeniden yapılandırılması gerekmektedir. Kısacası, internet sitesinden maksimum fayda sağlamak için, sitenin orijinal dilinde hazırlanması daha doğrudur.

 
web sitemi kendim yapabilir miyim
e mail pazarlamasi hakkinda merak ettikleriniz

Her alanda olduğu gibi, dijital dünyada da tutarlılık ve disiplin en önemli kıstaslardan. Sosyal medya hesapları, verilen dijital reklamlar, web sitesi tasarımı, internet sitesinin içeriği, kullanılan dil, görseller, müşteri ilişkileri bir bütün olarak birbiriyle tutarlı olmalı ve marka imajıyla paralel gitmelidir. Bu kıstas aynı zamanda, kullanıcının, bilinçaltına etki ederek marka veya kişiye olan güveni sağlamlaştırır.

Google reklamları olsun, sosyal medya kanalları olsun her platformun kendine özgü uluslararası kuralları vardır. Burada dikkati en çok çeken nokta, reklamların Türkçe’den herhangi bir yabancı dile otomatik çevrisinin olmamasıdır. Bu nedenle, reklamların orijinal olarak yabancı dilde yazılması gerekir. Reklam metinlerinin ve görsellerinin de, hedeflenen kitlenin kültürüne uygun şekilde hazırlanması bir başka dikkat edilmesi gereken noktadır. Tüm platformlarda Türkiye’den reklam vermek mümkün olmamakla birlikte, Pavos Dijital gibi yurtdışı bağlantılı ajanslar bu konuda daha geniş imkanlar sunmaktadır.

Sosyal Medya platformlarının kriterlerinden bir tanesi uygun formattır. Google reklamlarının da görsel boyutları kendi içinde farklılıklar gösterir. İster normal paylaşım olsun, ister dijital reklam, kullanılan platformun özelliklerine uygun görsel kullanılmalıdır. Bu görsellerin, yüksek çözünürlüklü olması, gerektiğinde profesyonel sitelerden lisans ücreti ödeyerek satın alınması doğrudur. Aynı şekilde, dijital ortamda kullanılan işitsel materyallerin de (müzik, ses, vb) lisanslı olması gerekir. Lisans hakkının olmadığı işitsel unsurların kullanıldığı reklam ve girişler, 5 dk gibi kısa bir süre içinde, yayınlanan platform tarafından otomatik olarak iptal edilmektedir. Bu durumun tekrarı, sosyal medya hesabının askıya alınmasına hatta tamamen kapatılmasına kadar gidebilir.

Markayı geniş kitlelere tanıtmak, daha fazla takipçi edinmek, yeni bir trend yaratmak, satışları arttırmak, web sitesine daha fazla trafik çekmek gibi farklı amaçlara hizmet eden İnfluencerlar yani kanaat önderleri, konularında uzman, takipçileri tarafından güven duyulan kişilerdir. Takipçilerinin kararlarını etkileyecek kadar kuvvetli olan Infulencerlar tarafından denenmiş ve yorumlanmış ürünlerin, daha yüksek satış oranına sahip olduğu gerçektir. Bunun altındaki ana neden, kanaat önderlerinin, takipçileriyle kurdukları “samimi ve dürüst ilişki” ile ortaya çıkan bağdır. Influencer pazarlama yaparken, seçilecek kanaat önderinin, hem markayla hem de reklamı yapılan ürünle örtüşmesi en önemli kriterdir. Bir kişinin sadece “ünlü” olması yeterli değildir; pazarlamasını yaptığı şey hakkında bilgi ve deneyim sahibi olduğunu yansıtabilmelidir.

Hayır! E posta pazarlaması doğru yapıldığında, markalar için, müşterilerle güçlü ilişkiler kurmak için harika bir platform. Kişiselleştirilmiş, özenle hazırlanmış, dolu içerikli ve mantıklı zamanlarda gönderilen e-postalar, markanın tanınırlığını arttırmak ve müşteri sadakatini sağlamak için hem ekonomik hem de hızlı bir çözüm.

İçerik, ziyaretçilerinize “kim” olduğunuzu gösterir. Yaratıcı hazırlanmış içerik ilgi çeker, güven arttırır, monotonluktan uzaklaştırır. E ticarette doğru verilen içerik, satışları yükseltir. Arama motorları, kaliteli içeriği olan sitelere öncelik tanır. Hem sosyal medya da hem de arama motorlarında dönüşümleri arttırır.

Kesinlikle EVET. Yapılan araştırmalar, kullanıcıların verdikleri puan ve yorumların, markanın imajını direkt olarak etkilediğini gösteriyor. Kullanıcıların, bu yorumlardan etkilenerek karar aldıkları dijital dünyada, marka hakkında çıkan yorum ve değerlendirmelerin yakından takip edilmesi, gerektiğinde bu yorumlara neden olan deneyimin iyileştirilmesi, marka için hayati önem taşıyor.

merak ettikleriniz seo

DİYORSANIZ

HİZMETİNİZDE