D2C pazarlama nedir?
D2C pazarlama (doğrudan tüketiciye), onlarca yıldır var olan ve bir üreticinin ürünlerinin, nihai tüketiciye aracısız satışına dayanan bir iş modelidir. Toptancıları ve perakendecileri aradan kaldırarak, doğrudan insanlara satmayı içeren bir pazarlama stratejisidir.
Aracılar ortadan kalktığı için, satış süreci daha az kesintiye uğrar ve müşterinin talebine göre şekillendirilebilir. Günümüzde bu satış işlemi fiziki mağazalar yerine e-ticaret siteleri ve hatta sosyal medya üzerinden gerçekleşmektedir.
Bu tanımı yaptıktan sonra gelin; D2C pazarlamanın neden yükselişte olduğunu, bu modeli iş dünyasında kullanmanın artılarını ve eksilerini birlikte inceleyelim.
Doğrudan Tüketiciye Pazarlama Nasıl Çalışır?
Bildiğiniz gibi hem çevrimiçi, hem çevrimdışı kanallardaki satış zincirinde, perakende şirketlerini destekleyen distribütörler, toptancılar ve perakendeciler gibi çok fazla aracı içeren geleneksel bir model vardır.
Ürününüz bir perakendecinin web sitesinde satıldığında, bu satış, size de doğal olarak para kazandıracaktır.
Ancak bu, müşteriyle herhangi bir bir ilişki kurabildiğiniz anlamına gelmez.
D2C modeli ise, markaların son tüketicileriyle gerçek bir ilişki kurmasına olanak tanır. Doğrudan son tüketiciye satış yaparak, marka hikayenizi doğrudan onlara anlatabilirsiniz.
Yakın zamana kadar, az sayıda geleneksel üretici, doğrudan çevrimiçi bir modele veya yalnızca envanterlerinden örnekleri sergileyen bir fiziksel mağaza ağına sahipti.
Son birkaç yılda pekçok üretici, dijital adaptasyonun önemini gördü ve bir alternatif olarak D2C pazarlamayı denemeye başladı.
Şimdi gelin, doğrudan tüketiciye satışın, B2B ve B2C markaları için de neden giderek daha önemli bir model haline geldiğini birlikte inceleyelim.
Tüm Süreçlerde Deneyim Yaşatır
D2C pazarlama, aracıları ortadan kaldırdığı için üreticiler; envanter, depolama, satış ve nakliye gibi tüm süreçleri kendileri yönetir. Bu durum, bazı dezavantajları beraberinde getirse de, işleri üzerinde daha fazla kontrol kurmalarını sağlar.
Toplam Dijital Deneyime İmkan Sağlar
D2C pazarlama modeli, ürünlerin dijital kanallar üzerinden reklam ve satışına imkan vermektedir. Doğrudan satışı tercih eden markalar açısından dijitali kullanma; fiziksel mağaza maliyetlerinden kaçınma ve yeni deneyimler oluşturma imkanı yaratır.
Çok Kanallı Bir Deneyim Sunar
Üreticiler, yalnızca web sitelerini değil, aynı zamanda sosyal medya kanallarını, e-posta kampanyalarını ve daha fazlasını da kullanabilir, reklam verebilirler.
Bir D2C şirketi olmak sadece dijitalde var olduğunuz anlamına gelmez. Hem dijital pazarlama kanallarından hem de fiziksel satış noktalarından yararlanarak çok kanallı bir satıcı olabilirsiniz.
Ya da fiziksel mağazaları azaltırken, amiral mağazalarınızı tutabilir, pop-up mağazalar ve diğer perakende zincirleriyle işbirliklerini sisteme entegre edebilirsiniz.
Markalar Neden Doğrudan Tüketiciye Pazarlamaya Yöneliyor?
Pandemi dönemi, tüketicilerin kendilerini çevrimiçi alışveriş ile sınırladığı bir dönem oldu. Bu durum; yalnızca fiziksel mağazacılık yapan markalar açısından kesinlikle büyük bir sorundu.
Ayrıca tedarik zincirindeki aksamalar, mal dağıtımında da sıkıntılara ve gecikmelere neden oldu. Pek çok şirket, operasyonlar üzerinde tam kontrol sahibi olmanın öncelikli olduğunu fark etti.
Geleneksel perakendeciler bu sorunlarla uğraşırken, D2C markaları açık ara öne çıktılar.
Böylesi olağanüstü zamanlarda, gecikmeleri ortadan kaldırmak ve operasyonları kontrol etmek açısından, müşterilere doğrudan dijital satış yapmak daha efektif bir yol olarak öne çıkıyor.
Pandeminin ilk günlerinde, bir dizi ürünün hızla tükendiği Amazon gibi pazar yerlerindeki muazzam talep artışını da dikkate alırsak, birçok üreticinin kendi web sitelerinde satış yapmaya başlaması son derece mantıklı görünüyor.
Ayrıca satıcılar, Amazon ve benzeri pazar yerlerine ödedikleri komisyonları fiyatlarına yansıtmak zorundalar. Doğrudan tüketiciye satış yaptıklarında bu komisyonlardan kurtulacak ve pazarlama için yeni kaynaklar yaratabilecekler.
Tüketiciler arasında, ürünleri büyük partiler halinde, doğrudan üreticiden satın almak da giderek yaygınlaşan bir uygulama.
Çevrimiçi bir hipermarketten 30 paket tuvalet kağıdı siparişi vermek zor olabilir. Oysa bu miktar, üretici bir şirket açısından sıradan bir sipariş miktarı olarak kabul edilebilir.
Tüm bunların yanında olağanüstü dönemlerde süpermarketlerin, raflardaki stokların tükenmesini önlemek için koyduğu alım limitleri de, tüketiciyi doğrudan üreticilere yöneltmiş olabilir.
D2C Pazarlamanın Avantajları Nelerdir?
Pazara Ekonomik Giriş
Fiziksel kiralamanın yüksek genel giderlerinden kaçınmak ve geniş bir tüketici kitlesine ulaşmak için son derece ekonomik bir yöntem. İyi bir e ticaret web sitesi ile işe ekonomik başlangıç yapabilirsiniz.
Ürün Kataloğunu Yönetebilme
Markaların, perakende web sitelerinin kataloglarında hangi ürünlerinin sunulduğu veya geçici olarak stokta olmayan ürünleri üzerinde hiçbir kontrolü yoktur.
D2C satış yönteminde; nihai müşteriye web siteleri aracılığıyla , eksiksiz çevrimiçi kataloglarını sunabilirler.
Modern Alışveriş
Markalar, temel ürünlerini ve bu temel ürünlerle eşleştirilebilen, sıklıkla birlikte satın alınan ürünlerini bir paket ya da set halinde tüketici ile paylaşabilir.
Örneğin; bir giyim firması için çok satan elbise ile kombilenebilecek ayakkabı, çanta, kaban vb diğer ürünlerini bir arada sunması gibi. Ya da gıda firmasının, çok satılan içeceği ile atıştırmalık ve çerezlerini eşleştirmesi gibi.
D2C, satış stratejisi olarak son yıllarda giderek popüler hale gelen abone yöntemi ile pazarlama modelini de desteklemektedir. Siparişlerin özelleştirilmesine izin verir ve çevrimiçi alışveriş yapanları, kutu açma videoları ve influencer onayı gibi sosyal medyadaki pazarlama kaynaklarına bağlayabilir.
Müşteri Verilerine Doğrudan Erişim
Geleneksel olarak markalar, müşterileri ile ilişkilerini perakendeciler veya aracılarla yürütür. Dolayısıyla, kitleleri ve kitlelerinin satın alma eğilimleri hakkındaki tüm değerli veriler ve demografik bilgiler, aracılarda toplanır.
D2C pazarlamada üretici; üretim, pazarlama, dağıtım, satış ve müşteri desteğinden sorumludur.
Bu kontrol seviyesi, D2C pazarlama için büyük bir avantaj sağlar. Kişi ya da markanın hedef kitleye, konuma, sosyal medya profillerine ve satın alma tercihlerine yaklaşmasına olanak tanır.
Bu yakınlaşma, markanın kişiselleştirilmiş deneyimler yaratabileceği anlamına gelir. Doğrudan ve hızlı bir şekilde müşteri bilgileri toplanır. Değişiklikler daha çabuk ve kolay bir şekilde uyarlanır ve uygulanır.
Marka Varlığı Üzerinde Doğrudan Kontrol
Kendi web sitenize sahip olmak, marka imajınız üzerinde tam kontrol sahibi olmanızı sağlar. Üreticiler, marka görünümü ile uyumlu olacak şekilde, istedikleri kadar görsel ve yazılı içerik ile etkileyici ürün sayfaları oluşturabilirler.
Pandemi döneminde, dijital adaptasyon ve iyileştirmeye yönelik, Ürün Bilgi Yönetimi önemli hale geldi.
Farklı perakende e-ticaret sitelerinde, aynı marka ürünün farklı, aslı ile tutarlı olmayan ve hatta tamamen yanlış bilgi ve fotoğrafları olabilmekte.
Ürün bilgilerini yönetebilmek, D2C pazarlamada, şirketlerin müşterilerini kazanmasına yardımcı olabilecek büyük avantajlarından biridir.
Müşterilerle Doğrudan ve Güçlü İletişim
Pazardaki en popüler markalar aynı zamanda iletişimde hedef kitlelerine en uzak olanlardır.
Bir D2C sistemi geliştiren üretim şirketleri; siparişleri, sorguları, şikayetleri ve incelemeleri yönetmekten sorumlu kendi çalışma ekiplerini oluştururlar. Böylece müşterilerine yakınlaşarak, kitleleriyle doğrudan iletişim kurabilir hale geleceklerdir. Bu, daha fazla güven ve müşteri sadakati oluşturmak için önemlidir.
Daha Yüksek Kar Marjları
Pastayı paylaşmazsanız size daha çok dilim düşer.
Doğrudan satış modeli; tedarikçi ve distribütör depolarının yönetimi, nakliye ve envanter sigortası, toptancılar, perakendeciler ve pazar yerleri ile sözleşmeler ve kar paylaşımı ile ilgili masrafları ortadan kaldırır.
Böylece, pazarlama stratejileriniz için kaynak yaratırsınız.
Bununla birlikte, üreticiler açısından bazı alanlardaki maliyetler düşerken, bunun başka alanlarda daha fazla para harcamak anlamına gelebileceğini de göz önüne almak gerekir.
Üreticiler İçin Doğrudan Tüketiciye Pazarlama Zorlukları Nelerdir?
D2C pazarlama modeli, avantajları ile güzel bir portre oluşturuyor. Ancak olumsuz taraflarını da bilmek ve bu modeli uygulamadan önce; potansiyel maliyetlerini hesaplamak gerekir.
Hepsinden önemlisi perakende satış stratejisinden tamamen vazgeçip, D2C’ye yönelmeyi düşünüyorsanız, bunun risklerini hesaplamanız gerekir.
Nedir bu riskler?
Tüm Yönetim Becerilerine sahip Olmak
Evet, üreticiler açısından, çok sayıda aracıyla uğraşmak zorunda kalmamak bir avantaj olabilir.
Ancak bu; pek çok dahili süreci yönetmek için de epey çaba harcamaları gerektiği anlamına gelir.
Bunlar arasında;
- Siparişler ve gönderiler,
- Kargo şirketleriyle yapılan anlaşmalar,
- Çevrimiçi ödemeler,
- İadeler ve değişimler,
- 7/24 müşteri desteği ve
- Bunlarla ilgili maliyetlerin her biri yer alır.
Ayrıca üretim için gerekli tedarik zincirini koordine etmek ve gelen talepleri karşılayacak stok miktarını yönetebilmek önemli başlıklardır.
Tüm bunları yönetebilmek ve perakendecilerin müşterilerine sunduğu hizmet düzeyini yakalayabilmek için, iyi kaynaklara ve lojistik deneyime yatırım yapması gerekir.
İyi Kurgulanmış Web Sitesine Sahip olmak
Pandemi döneminde talep gören dezenfektan vb birçok ürünün üreticisi firmalar; tüketicilerin, ürünlerini çevrimiçi olarak bulamadıklarını farketti.
Ürün var, talep de var, ama tüketici ürünü nasıl bulacak? Müşterilerin arama davranışını, ürünü nasıl arayacağını öngörmeden hazırlanmış, özetle; Seo çalışması yapılmamış bir site, ürününüzü müşteri ile buluşturamaz.
Gerçek şu ki; SEO‘nun(Arama Motoru Optimizasyonu) temeli olan arama davranışları öngörüsü, pazarlamacılar için bile çeşitli bilinmezliklerle dolu.
Çevrimiçi müşteriler, maske veya el dezenfektanı nasıl arar? Bu tür ürünler hangi kategoriye girer? Satın almak istediklerini açıklamak için nasıl bir ifade dili kullanıyorlar?
D2C satışı tercih edecek üreticiler; iyi içeriklerle sağlam bir çevrimiçi varlık oluşturmak için daha uzun zaman harcayan perakendecilerle, rekabet etmek zorundalar.
Artan Rekabet
D2C pazarlamanın düşük maliyetlerinin doğal bir yan etkisi, çok sayıda markanın gemiye atlamasıdır.
Bu kalabalıktan sıyrılmak için sıradışı bir marka kimliğine, benzersiz bir web sitesine ve alıcılarınıza sunacağınız farklı değer tekliflerine sahip olmalısınız.
Sonuç olarak;
D2C Pazarlama Modeli Gerçekten Karlı Mı?
Çevrimiçi satışların hızla arttığı bir gerçek. Birçok marka e-ticaretin ve dijital entegrasyonun gelecek için önemine ikna oldu.
Ancak bu, perakendenin yok olma eşiğinde olduğu anlamına gelmez. Birçok alıcı hala, farklı markaları ve fiyatları karşılaştırabilmeyi tercih ediyor.
D2C pazarlama, avantajları yanında riskleri de beraberinde getirir. Ancak; markalar için kesinlikle dikkate alınması gereken bir seçenektir.
D2C pazarlama ile işinizi, markanızı büyütmek için yapabileceklerinizi bir kaç maddede toplayarak yazımızı bitirelim.
Basit, kullanımı kolay ürünler seçin
Influencer pazarlamasından yararlanın
Kendi markalı içeriklerinizi oluşturun
Kullanıcılarınızı sizin için içerik oluşturmaya teşvik edin ve onlar tarafından oluşturulan içerikleri benimseyin
Çevrimiçi müşteri desteği sağlayın
Verilere dayalı hızlı kararlar alın
Müşteriyi elde tutmaya odaklanın
Cömert bir iade politikası sunun
Yeni yaklaşımlar uyum sağlayın, hızla deneyin ve test edin
Unutmamak gerekir ki; başarı, nihai tüketicilerini önemseyen ve onlara kaliteli içerik ve alışveriş deneyimleri sunan işletmelerin olacaktır.
Bilgi Paylaşınca Değerlidir